×

BBC New Broadcasting House London

Commercial

New Broadcasting House forms part of the BBC headquarters, in Portland Place and Langham Place, London.

Originally built in 1932, Broadcasting House has been extensively renovated and extended. The main extension of Broadcasting House, which links the old building with the John Peel Wing, was completed in March 2013 and is referred to as New Broadcasting House.

Being one of their primary Hub sites, and as part of the BBC’s commitment to the carbon reduction programme, an LED upgrade to the existing fluorescent lighting scheme was required.

WILA were asked to look at replacing the main existing office lighting across 7 Floors.

This primarily consisted of a combination of 1500x300 & 1200x300 Recessed T5 luminaires (2x35W & 2x28W) within a SAS 154 ceiling, controlled by a Simmtronic 1-10V system.

WILA’s CLUSTER luminaires were supplied as the product to meet performance, energy saving and aesthetic criteria for replacement luminaires within this prestigious building.

Over 2000 luminaires were installed throughout with integrated Bluetooth Casambi controls. All designed and manufactured to be installed efficiently within the existing ceiling system without disruption to the staff.  All the luminaires were installed over night to reduce disruption.

On the 5th Floor Tunable White versions were also installed to provide colour temperature flexibility ranging from 2700-6500°K.

All of the new lighting had to comply with all relevent standards including, but not limited to, the BS EN 12464: Light and Lighting, Lighting of Work Places and BS 5266: Emergency Lighting, along with other relevant standards.

Delivering 115+ luminaire lumens per circuit watt (3000 Llm), the CLUSTER luminaires are a considerably more efficient solution than the previous T5 luminaires allowing massive Carbon savings with a payback of under 2 years.

The upgrade was completed in early 2019, transforming the floor plates and producing a high standard working environment.

Products We Used